Van werkdruk naar werkgeluk

Werken is leuk als het ons voldoening en plezier oplevert, maar steeds vaker zien we dat mensen er stress door ervaren. De afgelopen jaren hebben we het drukker gekregen, zowel op het werk als privé. Een beetje druk is niet erg. Sterker, sommige mensen presteren beter onder druk. Maar te veel druk veroorzaakt stress. Het is daarom belangrijk op een andere manier met ons werk en leven om te gaan.

Waarom investeren in werkgeluk?

Aandacht voor werkgeluk is een buffer tegen werkdruk en stress. Coaching op werkgeluk draagt bij aan het herstellen van de balans tussen werkdruk en werkgeluk en helpt je om zelf weer meer aan het stuur te staan.

Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat aandacht voor werkgeluk een positief effect heeft op organisaties. Gelukkige medewerkers worden minder snel ziek, kunnen beter samenwerken, zijn innovatiever en creatiever. Dit betekent minder ziekteverzuim, een positievere sfeer binnen teams en interessantere output van het werk.

Veranderingen volgen elkaar steeds sneller op. Door beter te weten wie we zijn, wat ons energie geeft en waar onze sterken kanten liggen, kunnen wij onszelf beter sturen in de toenemende veranderende tijden. Dit is de kern van werkgeluk.

Voor wie?

Coachen op werkgeluk is bedoeld voor individuele medewerkers en voor teams. Als medewerker wil je je misschien bezinnen op jouw eigen werkgeluk en onderzoeken hoe je dit kunt verbeteren. Of je twijfelt of je functie binnen de organisatie je nog wel de meeste voldoening biedt. Het kan ook zijn dat je je werk nog geweldig vindt, maar toch de balans kwijt bent. Je wilt weten hoe je deze weer terug kunt krijgen. Voor teams kan de vraag zijn hoe de samenwerking beter kan. De bijdragen van de teamleden aan het geheel hebben immers invloed op het ervaren teamgeluk.

Wat kan ik als teamcoach werkgeluk betekenen?

Ik nodig je uit in de spiegel te kijken en je op je werkende leven te bezinnen. Leveren veranderingen jou werkstress op? Of geniet je juist van veranderingen maar is het je zo nu dan misschien toch te veel? En hoe kun je ervaren werkdruk ombuigen naar werkgeluk?

In de (team)coaching die ik bied, kijk ik samen met de medewerkers wat zij nodig hebben om hun persoonlijk leiderschap te vergroten, zodat zij het beste uit zichzelf halen. Ik maak gebruik van inzichten uit de neurologie, (positieve) psychologie en oplossingsgerichte coaching.

Mijn aanpak is praktisch. Samen met het team zoomen we in op de 3 pijlers die de totale werkbeleving en werkgeluk bepalen:

  1. Het plezier dat je uit je werk haalt; voel je je verbonden met je collega’s bijvoorbeeld?
  2. De voldoening die je werk je geeft; worden je talenten voldoende aangesproken?
  3. De zingeving die je in je werk ervaart; heb je het gevoel een bijdrage te leveren aan een groter geheel?

We kijken hoe je jezelf scoort op deze pijlers en maken een stappenplan om de totale werkgeluk van jou en jouw team te vergroten. Je krijgt praktische inzichten en concrete handvatten om minder last te hebben van stress.

Persoonlijkheid is een belangrijke factor binnen werkgeluk. Introverte medewerkers bloeien bijvoorbeeld op als ze zich even kunnen afzonderen, terwijl extraverte medewerkers goed gedijen bij collega’s om hen heen. Omdat persoonlijkheid een belangrijke factor is in werkgeluk, kijken we hoe je deze persoonlijkheidskenmerken positief kunt inzetten op je werk en in het team. Tevens draagt inzicht in elkaars persoonlijkheidskenmerken bij aan een beter onderling begrip van elkaars bijdragen aan het team.

Door mijn brede ervaring in organisaties en als coach zie ik snel waar en welke interventies nodig zijn in het team en bij de medewerkers om hun persoonlijk leiderschap te verbeteren.

Geïnteresseerd?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer informatie over wat ik voor jou, je team of de organisatie kan betekenen? Neem dan contact met met op of kom naar een van mijn lezingen of workshops die ik regelmatig aanbied.